Пневмонія – найчастіші симптоми, лікування, ускладнення

Пневмонія – найчастіші симптоми, лікування, ускладнення

За оцінками, щороку на пневмонію захворює 1 людина зі 100, також вважає і світ здоров’я. У більшості випадків причиною проблеми є бактеріальна інфекція. Як не заразитися пневмонією, як розпізнати її та як з нею ефективно боротися?

Хоча існує кілька типів пневмонії, медицина насамперед розрізняє два типи. Перший – це так званий позалікарняний, діагностується у людей, не госпіталізованих, і стаціонарний, він діагностується у пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні. Бактерія, що викликає понад 2/3 позалікарняних пневмоній, – це Streptococcus pneumoniae. Нозокоміальні інфекції часто викликаються значно серйознішими штамами бактерій, і, що ще гірше, більшість із них стійкі до стандартних антибіотиків і потребують серйознішого лікування.

Набагато рідше говорять про вірусні, грибкові, атипові, алергічні або хімічні запалення. Іноді пневмонію розрізняють за ураженою ділянкою, тобто бронхіальною, пайовою або сегментарною.

Варто пам’ятати, що контакт із бактерією чи інфікованою людиною сам по собі не викликає у нас розвитку пневмонії (хоча її не можна виключати ніколи). До групи високого ризику входять люди, у яких:

  • закупорка дихальних шляхів;
  • розлади кашльового рефлексу;
  • порушення функцій мукоциліарної системи;
  • прагнення до утримання їжі;
  • алергія;
  • порушення імунітету (це стосується недоношених дітей);
  • вроджені вади дихальної та кровоносної систем;

хронічне захворювання (наприклад, кислотний рефлюкс, це відбувається при попаданні рефлюксного вмісту шлунка в легені, цей тип запалення називається аспірацією);

  • контакт із тютюновим димом;
  • вони недоїдають.

Пневмонія - найчастіші симптоми, лікування, ускладнення

Пневмонія – симптоми

Найбільш характерний симптом пневмонії – кашель, що викликає відрив гнійних виділень. Крім того, пацієнти страждають від лихоманки, задишки та ознобу. Дуже часто скаржаться на нездужання та болі (найчастіше локалізуються в ділянці грудей, що посилюються при нападах кашлю) у грудях.

Зазвичай лікар може діагностувати пневмонію після медичного огляду та розмови з пацієнтом. Тим не менш, для повної впевненості він може замовити рентген грудної клітки та морфологію. Рентген легень покаже вам, яка саме область легень була вражена. Аналіз крові зазвичай показує підвищену кількість лейкоцитів, переважно нейтрофілів. Крім того, значно зросте значення CRP – білка, значення якого швидко збільшується у міру того, як організм бореться із запаленням. Крім того, ваш лікар може призначити мікробіологічний аналіз мокротиння, щоб визначити, чи є бактерії чи віруси причиною запалення.

Пневмонія – лікування

Типова пневмонія триває 7-10 днів, але бактеріальне запалення може тривати до 14-21 дня. Метод лікування залежить від того, чим спричинено захворювання. Якщо бактеріальна пневмонія, призначають антибіотики. При вірусах застосовується симптоматичне лікування, антибіотики немає сенсу, даний вид препаратів не бореться з цими збудниками. Пацієнт приймає жарознижувальні та протикашльові препарати. Насамперед, при сухому і дуже втомлюючому кашлі використовуються препарати для придушення кашльового рефлексу. Пізніше, коли перетвориться на вологу, продуктивно, використовуються ліки, які розріджують слиз і допомагають відхаркувати.

При пневмонії хворому рекомендується відпочинок та прийом вітамінів. Однак не можна весь час залишатися в ліжку, оскільки це погіршує і так порушену вентиляцію і послаблює серце. Якщо у вас немає температури, ви навіть можете піти на короткі прогулянки, щоб поліпшити вентиляцію легень.

Пневмонія - найчастіші симптоми, лікування, ускладнення

Пневмонія – ускладнення

Кожен пацієнт повинен знати, що пневмонія – серйозне захворювання. Якщо його не вилікувати, це може мати жахливі наслідки. Найбільш часті ускладнення включають абсцес легені та ексудативний плеврит.

Заповнений гноєм «резервуар» у легенях з’являється у пацієнтів, пневмонія яких була викликана стафілококом або іншими анаеробними бактеріями. Найбільш характерний симптом абсцесу легені – кашель з домішкою жовто-зеленого мокротиння (іноді в ній також присутня кров), висока температура та озноб, барабанні звуки при перкуторному дослідженні, бронхіальний шум. Зазвичай це відбувається раптово. Хворий починає скаржитися на біль та поколювання в грудях. При диханні біль посилюється настільки, що зробити глибокий вдих практично неможливо. Також недуга з’являється при кашлі, чханні та при кожному русі грудної клітки (тобто при згинанні або скручуванні). Ексудативний перитоніт найчастіше виникає як ускладнення бактеріальної пневмонії.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *